Hírlevél - 2019 április

Hírlevél / 3. évfolyam 8. szám / 2019. áprlis

 

Aktuális lapunk tartalmából:

 

  • Kérdezz-felelek / Minden, amit a BÖSZ Napról tudni érdemes
  • Az öregdiák igazgatóhelyettes: Gűth Tamás
  • Az ötödik bonyhádi arany a verseny nyolcéves történetében
  • Arany Diploma az Éneklő Ifjúság Hangversenyen
  • "Történelmi Kalandverseny” harmadszor
  • Fotókiállítás Kínáról
  • Útravaló - Aradi András esperestől

 

Kérdezz-felelek

Minden, amit a BÖSZ Napról tudni érdemes

 

 

Közeleg a május 18-ai BÖSZ Nap. Olvasóink, tagságunk és az érdeklődők részéről számos kérdés felmerült a rendezvénnyel kapcsolatban. Az alábbi összeállításunkban igyekszünk minden bizonytalanságot eloszlatni és választ nyújtani a felmerülő kérdésekre.

1. Nem érkezett postán meghívó, részt vehetek a BÖSZ Napon?
Ez a leggyakoribb kérdés, amit feltesznek számunkra, a válaszunk pedig: IGEN! A 2017-ben megválasztott grémium döntése értelmében a környezettudatosság jegyében mellőzzük, illetve minimalizáljuk a postai meghívók készítését, a BÖSZ rendezvényeiről elektronikus úton (BÖSZ Hírlevél, honlap, e-mail, közösségi oldalakon) értesítjük az érdeklődőket. Így abban az esetben, ha nem kapott postai úton meghívót, nincs oka az aggodalomra, természetesen a BÖSZ Napon minden öregdiákunkat (akár BÖSZ-tag, akár nem), pártoló tagunkat, érdeklődőket szeretettel fogadunk.

2. Mikor kezdődik a BÖSZ Nap?
Gyakori kérdés, hiszen a programot olvasva akár három kezdőidőpontra is felfigyelhetünk:
  8:30-10:00      Regisztráció az Atlétikai Centrumban
  9:30                Az Emlékezés szobrának koszorúzása a gimnázium előkertjében
  10:00              BÖSZ napi program az Atlétikai Centrumban

Hagyományosan az iskola alapításának bicentenáriumán, 2006-ban felavatott Emlékezés szobrának koszorúzásával veszi kezdetét a BÖSZ Nap, 9:30-kor. Ám azok számára, akik „messzeföldről” érkeznek a rendezvényre, már 8:30-tól lehetőséget biztosítunk a regisztrációra. Maga a BÖSZ napi program, a tagértekezlet 10:00 órától veszi kezdetét az Atlétikai Centrum tánctermében, azonban itt csak a regisztrációt követően lehet helyet foglalni.

3. Mi történik a regisztráció során?
A regisztráció elsősorban az adategyeztetést szolgálja. Másodsorban a regisztrációnál van lehetőség az éves tagdíjak, valamint a pártolói tagdíjak befizetésére, illetve az ebédjegyek megváltására. Az idei évben – mint arról korábban már beszámoltunk – 2000 Ft összegben határoztuk meg a tagdíjat, pártolói tagdíjat. A regisztráció mindenki számára kötelező!

4. Szeretnék ebédet kérni, mit kell tennem ehhez?
Abban az esetben, ha valaki már tagja a BÖSZ-nek, rendkívül egyszerű a dolga. A regisztráció során befizeti az éves tagdíjat, és ezzel el is fogadja a gimnázium ebédmeghívását, átveszi az ebédjegyét.

Abban az esetben, ha valaki még nem tagja a BÖSZ-nek, de a regisztráció során kitölti a belépési nyilatkozatot és befizeti az éves tagdíjat, ezzel el is fogadja a gimnázium ebédmeghívását, átveszi az ebédjegyét.

Abban az esetben, ha valaki nem tagja a BÖSZ-nek, mivel nem az intézmény öregdiákja, de kísérőként részt vesz a rendezvényen, akkor a regisztráció során befizeti a pártolói tagdíjat, és ezzel el is fogadja a gimnázium ebédmeghívását, átveszi az ebédjegyét.

Ha valaki előre regisztrált osztálytalálkozón vesz részt, akkor a találkozót szervező osztálytársának kell jelezze, hogy szeretne ebédet kérni, és tőle veheti majd át az ebédjegyét. Kérjük az előre regisztrált osztálytalálkozók szervezőit, hogy május 10-ig jelezzék ebédelési szándékukat!

5. Szeretnék megszállni a kollégiumban, mit kell tennem ehhez?
Abban az esetben, ha valaki tagja már a BÖSZ-nek és befizette átutalással vagy személyesen az éves tagdíját, akkor elfogadja, hogy a gimnázium szállást kínál számára május 17. péntek és a BÖSZ Nap, május 18. szombat közti éjszakára.

Abban az esetben, ha valaki eddig nem volt tagja a BÖSZ-nek, de befizette átutalással vagy személyesen az éves tagdíjat, akkor elfogadja, hogy a gimnázium szállást kínál számára május 17. péntek és a BÖSZ Nap, május 18. szombat közti éjszakára.

Ha valaki előre regisztrált osztálytalálkozóra érkezik, akkor a találkozót szervező osztálytársának kell jelezze, hogy saját (és kísérő(i)) részére szeretne szállást kérni. Kérjük az előre regisztrált osztálytalálkozók szervezőit, hogy május 10-ig jelezzék szállásigényüket!

6. Hogyan tudom befizetni az éves tagdíjat, pártolói tagdíjat?
A tagdíj befizethető átutalással az OTP Bank Nyrt. 11746036-20007872 bankszámlaszámra. Ekkor a közlemény rovatban kérjük feltüntetni a befizetett évet, valamint a befizető (leánykori) nevét, illetve – ha öregdiákunk– akkor azt az évet, amikor elvégezte a gimnáziumot. Kérjük a tagdíjukat, illetve a pártolói tagdíjukat átutalással rendezőket, hogy az utalást igazoló dokumentumot (nyomtatott vagy elektronikus formában) mutassák be a regisztráció során!

A tagdíj befizethető személyesen a gimnáziumban, Erményi Enikő egyesületi titkárnál, előre egyeztetett időpontban vagy a BÖSZ Napon a regisztráció során.

7. Kit hol érek utol?
Személyes tagdíjbefizetésesetén Erményi Enikő egyesületi titkárral kell időpontot egyeztetni a +36/30/447-4951-es telefonszámon.

Osztálytalálkozó szervezésekor szállás és/vagy ebéd igénylésével Tormássi Éva kollégiumvezető-helyettest, BÖSZ küldöttet kell keresni a +36/20/824-6979-es telefonszámon, 2019. május 10-ig!

Aki rendszeresen szeretne információt kapni a BÖSZ-szel kapcsolatban, regisztráljon a havonta megjelenő elektronikus BÖSZ Hírlevélre a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail elérhetőségen, illetve felkeresheti a Facebook közösségi oldalon a @Bonyhádi Petőfis Öregdiákok profilt is, valamint a www.boszlap.hu egyesületi oldalon a Hírek/ Hírlevelek fül alatt böngészhet a BÖSZ Hírlevél archívumában.

További kérdés(ek)felmerülése esetén írjon a BÖSZ központi elérhetőségére, a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailcímre, vagy keresse Filó Tamást, a BÖSZ elnökét a +36/20/2346-466 telefonszámon.

 

Az öregdiák igazgatóhelyettes

 

Gűth Tamás a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese, 2002-ben maga is itt érettségizett, osztályfőnöke Künsztlerné Klészátl Melinda volt. Tamás Váralján nőtt fel, ma is ott él családjával.

– A szüleim gyermekkoromban mindig azt mondták, hogy ide a gimnáziumba járnak a környék legokosabb tanulói. Ezért mindig áhítattal néztem az épületet, és arról álmodoztam, hogy szeretnék olyan okos lenni, hogy majd én is itt tanulhassak. Később az írásbeli felvételim olyan jól sikerült, hogy már az alapján fölvettek.

Mikor gimnazista lettél, már kiforrott elképzelésed volt arról, hogy milyen pályára mennél szívesen?

– Gyerekkori álmom volt, hogy orvos leszek, ezt a tervemet elsős gimnazistaként még tartottam is, de aztán… Általános iskolás koromban még nagyon motivált voltam, hazaérve az iskolából addig nem ültem le ebédelni, amíg nem csináltam meg a házi feladatot és nem készültem fel a következő napra. A gimiben voltak olyan osztálytársaim, akik lógtak (én ezt a szót addig nem ismertem), és ebbe én is belekóstoltam aztán. A 10. osztály első félévében eldőlt, hogy elég sok lemaradásom van ahhoz, hogy az orvosira pályázzak, meg egyébként sem ment túl jól a kémia. A nyelveket viszont mindig nagyon szerettem. Németből már általános iskolától kezdve jó voltam, a gimiben pedig speciális németes tantervű osztályba jártam.

A családból is hoztad a német nyelv ismeretét?

– Részben igen, apai nagyszüleim németajkúak, ők egymás közt mindig „sváboltak”, de én akkor még – és ezt már nagyon bánom – elhatároltam ettől magam, kértem, hogy velem normálisan beszéljenek. Tulajdonképpen a tévéből tanultam meg németül, második osztályos koromban aránylag folyékonyan beszéltem már. Az angolt a gimiben kezdtem el tanulni, ami könnyen ment, jó tanáraim is voltak: Magyariné Medve Alexandra, Erményi Enikő, Hodorics Ferencné. Nagyjából 10. osztályban el is döntöttem, hogy a nyelvek irányába megyek tovább. Németszakos tanár vagyok, és tervezem, hogy az angol szakot is megcsinálom.

Milyen érzés igazgatóhelyettesnek lenni egykori iskoládban?

– Fantasztikus. Amikor már tanárnak készültem, arról álmodtam, hogy milyen jó lenne, ha Bonyhádon dolgozhatnék a régi középiskolámban. Beadtam a gimibe a pályázatomat, de akkor nem volt szabad kapacitás nyelvtanárként. Viszont a kollégiumba felvettek, 7 évig ott dolgoztam nevelőként, és annak is nagyon örültem. Habár az nem volt „családbarát” beosztás, közben viszont született két gyermekünk, és ismét jeleztem: ha van lehetőség, akkor szívesen átjönnék a főépületbe tanítani. Mikor Andorka Gábor lett az igazgató, felkért, hogy vezessem a kollégiumot. Másfél év alatt sok tapasztalatot szereztem, jól megértettem magam a kollegákkal, és akkor kért fel igazgató úr, hogy legyek igazgatóhelyettes. Nagyon szeretek tanítani, heti 4 kötelező órám van, és helyettesítéseket is szívesen vállalok, ami általában további heti 3-4 óra.

Hogy látod, mennyit változott a fiatalság az elmúlt években?

– Nem tudok azonosulni a „bezzeg a mi időnkben” szlogennel. A fiatalság mindig kicsit lázadó, mindig kicsit másképp látja a dolgokat, mint a felnőtt, és korából adódóan még nem gondolkodik olyan nagy távlatokban. Ilyen vonatkozásban a diákok alapvetően nem változtak. Viszont – szerintem elsősorban az okostelefonok miatt – egyre passzívabbak, nehéz aktivizálni őket közösségi programokra. Emelkedik az óraszámuk, egyre inkább versenyistállóvá válik a világ, jobban és jobban kell teljesítsenek. Egy kollégistának reggel 7-től este 7-ig egyetlen óra szabadideje van. A bejárók meg buszozgatnak, náluk sincs másképp. Elképesztően leterheltek a diákok, ráadásul picit vonzóbb az egyszerűbben hozzáférhető világ és az ember beleesik ebbe a csapdába, kezében egy okostelefonnal.

És milyen változást látsz a gimnázium terén?

– Nehéz az összehasonlítás, mert tanulóként még nem külső szemmel néztem, de azt gondolom, hogy sokkal diákcentrikusabbá vált az eltelt évek alatt az iskola és programjai. Az oktatás színvonala folyamatosan növekedett, és elért egy olyan szintet, aminél szerencsére nem megyünk lejjebb. Annak ellenére, hogy hazánkban nagymértékben csökken a gyereklétszám, iskolánkban ez még mindig nagyon minimálisan jelentkezik, köszönhetően az oktatás színvonalának és a diákéletnek. Előző igazgatónk, Ónodi Szabolcs megfogalmazásában: nem érjük be a középszerűséggel. A legjobb beiskolázó nyilván a diák, aki visszamegy a falujába, a régi iskolájába, és elmondja, hogy itt milyen jó. Igyekszünk fejlődni, rendre újragondoljuk a képzési rendszerünket, szabadidős és kulturális programokat.

Mennyire élő a diákokkal a kapcsolatod?

– Az áhítatokon sok tanulóval együtt zenélünk-éneklünk – néz az íróasztala mellett álló gitárra Tamás. – A heti 4 óra tanítás nagyon kevés, ezért szeretem a helyettesítéseket bevállalni, mert így jobban megismerem a tanulókat. Ha bármelyik diáknak vagy tanulócsoportnak van kérése, kérdése, akkor elsősorban az igazgatóhelyettesi irodába jön. A szünetekben sokat sétálgatok a folyosón, sőt mikor edzésre járok a szomszédos konditerembe, ott több tanulóval is együtt edzünk, oldottabb hangulatban beszélgetünk.

Szeretnéd, ha a gyermekeid majd ide jönnének tanulni?

– A személyes vágyam ez. Az én szüleim is szerették volna, hogy a család első potenciális diplomásaként itt tanuljak, ha a képességeim olyanok. Viszont sosem erőltetném a gyerekeimre a gimnáziumot. Azt gondolom, a legfontosabb, hogy nagyon szeressék, amit csinálnak.

A BÖSZ-ről mi a véleményed?

– Nagyon fontosnak tartom az Öregdiák Szövetséget, mert ha a gyökér elhal, a fa sem él tovább. Nagyon fontos, hogy legyen kötődés az iskolához, miután igazából elszakadtak a szálak. És pozitív visszajelzést adhat a mai diákságnak is, ha egy ilyen aktívan működő, cikkeket hozó, programokat szervező, díjakat adó közösség is működik. Talán keresni kéne még több kapcsolatot a jelenlegi tanulókkal, bár magam sem tudom, hogy. A BÖSZ Nap egy megindító alkalom, mikor itt vannak az 50-60 éve érettségizettek és beszélnek a diákéveikről. Tán nekünk, pedagógusoknak lenne a feladatunk, hogy ezekre az alkalmakra a mostani tanulókat odahozzuk, hogy lássák: vannak sok évtizede elballagottak, akik még mindig kötődnek ehhez az iskolához.       

Kirchné Máté Réka

 

Az ötödik bonyhádi arany a verseny nyolcéves történetében

 

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetemen a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is három bonyhádi csapat mérettette meg magát, és ahogyan az lenni szokott, sikert sikerre halmoztak.

Az elődöntőben és a középdöntőben is első helyen zárt a Kozma Csaba – Szabó Márton páros, ám a döntőben végül a második helyen végeztek, hiszen idén már harmadik alkalommal a Galág Botond Balázs – Zareczky András Zsombor duó tört az élre. Mindhárom bonyhádi csapat döntős volt, a Murányi Fanni – Bocz Csenge páros a nyolcadik helyen végzett.

/A képen: Galág Botond Balázs, Gruber László, Zareczky András Zsombor/

A Bonyhádi Öregdiák Szövetség nevében ezúton is gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáruknak, Gruber Lászlónak, valamint elismerésünket fejezzük ki a szervezésért Dr. Szilassi Péter docensnek, Gesztes Olympiának és a lelkes hallgatóknak!

 

Arany Diploma az ÉneklőIfjúság Hangversenyen

 

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének szervezésében került sor Szekszárdon az Éneklő Ifjúság Hangversenyre, amelyen a gimnázium vegyeskara is megmérette magát. A bonyhádi kórus ezúttal is nívós dalcsokorral készült, hiszen Arany Diplomával minősítést, valamint Elismerő oklevelet szerzett.

A Bonyhádi Öregdiák Szövetség nevében ezúton is gratulálunk a vegyeskar tagjainak, valamint kórusvezető felkészítő tanáruknak, Stargl Szilviának, és további szép sikereket kívánunk nekik!

 

„Történelmi Kalandverseny” harmadszor

A gimnázium történelemtanára, Jenei József ötletei nyomán harmadik alkalommal rendezték meg a diákok körében népszerű, számukra izgalmas történelmi témájú szellemi és ügyességi kalandversenyt. A háromfős csapatoknak 50 perc állt rendelkezésére ahhoz, hogy hat állomáson át megmentsék a római császár drágaköveit Pompeii városában a Vezúv kitörése előtt. A kalandversenyen közel kétszáz diák vett részt, sokan segítőként csatlakoztak a verseny lebonyolításához.

Ezúton ajánljuk kedves Olvasóink figyelmébe a gimnázium @Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium PSEGnéven futó Youtube-csatornáját, ahol számos videóösszeállítást tekinthetnek meg az iskola aktualitásaival kapcsolatban.

 

 

 

 

 

Fotókiállítás Kínáról

 

Kirchné Máté Réka öregdiáktársunk fotóiból nyílik kiállítás, Bambusztutajjal a kínai rizsföldekre címmel. A tárlatot május 8-án 17 órakor Dr. Hegedüs Éva ajánlja a közönség figyelmébe a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban. A kiállítás június 7-ig tekinthető meg.

 

 

 

 

 

 

Útravaló

Felismerés... újjászületve

 

Hát nem ezt kellett-e elszenvednie a Krisztusnak, és így megdicsőülnie? Lk 24,26

Húsvét ünnepe sok találkozást, gondolatot, érzést hoz elő bennünk. Van, aki csupán munkaszünetként, pihenésként, szórakozásként éli meg. Másnak a nagyheti keresztút, a húsvéti feltámadás-hír határozza meg az ünnep jellegét. Azonban a nagy kérdés az, hogy ez a 2000 évvel ezelőtti hír hogyan határoz meg minket? Hogyan határozza meg életünket, kapcsolatainkat, mindennapjainkat?

Az emmausi tanítványok történetében egy látszólag idegen magyarázza el, hogy mi történt nagypénteken és húsvét hajnalán. Csak később veszi észre a két tanítvány, hogy maga Jézus, a feltámadott, élő Úr az, aki velük beszélget. Ekkor döbbennek rá, hogy az elmondottak szó szerint róluk, és mindannyiunkról szólnak. Értünk halt meg és értünk támadt fel, hogy megdicsőülve elhozza számunkra az örök élet ajándékát, a halál feletti diadal örömét.

Ez az, amit ünnepelünk, és ez az, amit megélhetünk – mindezt megértve – ezután minden nap. Így kap életünk új értelmet, így lesz újjászületett életünk, és élünk nem a bűnnek, halálnak, hanem az életnek, Istennek.

Aradi András esperes

 

 

Kiadó:BÖSZ,Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szerkesztő:Kirchné Máté Réka – tel.: 06-30/986-1967, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Érettségi találkozó szervezése esetén segít:Tormássi Éva – tel.: 06-20/824-6979, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

BÖSZ-tagdíj, ill. pártolói tagdíj befizethető a 11746036-20007872 számlaszámra. Az összeg degységesen minimum 2.000 Ft. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni a befizetett évet, a befizető (leánykori) nevét, ill. az öregdiákok az érettségi évét is írják be.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Keresés

Friss hírek