Hírlevél - 2019 március

Hírlevél / 3. évfolyam 7. szám / 2019. március

 

Aktuális lapunk tartalmából:

 

  • Meghívó
  • Évfolyam-találkozó a BÖSZ Napon
  • Kossuth-díjat kapott Tamás Menyhért
  • Betöltötte 99. életévét legéltesebb öregdiákunk
  • Tehetségek elismerése
  • A hivatás választott engem – Interjú Nagy Dániel lelkész hallgatóval
  • Végső búcsú Dr. Halász Bélától
  • Útravaló - Aradi András esperestől

 

Meghívó

 

Ezúton hívjuk és várjuk szeretettel a Bonyhádi Öregdiák Szövetség hagyományos rendezvényére, a BÖSZ Napra.

Időpont:2019. május 18. szombat 10:00 óra
Helyszín:Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola Atlétikai Centruma.

Kérjük, jelezze részvételi szándékát a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.e-mail elérhetőségen 2019. május 10-ig!

Program:
8:30-10:00 Regisztráció az Atlétikai Centrumban.
9:30 Az Emlékezés szobrának koszorúzása a főépület előkertjében.
10:00 BÖSZ napi program az Atlétikai Centrumban: − Elnöki köszöntő, beszámoló a BÖSZ éves munkájáról; - Igazgatói beszámoló az intézmény aktualitásairól; - Az 50 éve végzettek köszöntése és „Örökös diákká” fogadása; - Koritsánszky Ottó-érdemérem, Gyalog István-érdemérem és BÖSZ Junior-díjak átadása.
12:00 Ebéd a Kollégiumban.

A rendezvény ideje alatt megtekinthető Ritzel Zoltán fotóművész kiállítása.

 

Évfolyam-találkozó a BÖSZ Napon                 

 

Idén az első osztálytalálkozójukra készülnek azok, akik 2014-ben végeztek a bonyhádi gimnáziumban. Az évfolyam-találkozó szervezése az egykori „D” osztály oszlopos tagjának, Würth Tamásnak az ötlete volt, most kérésének eleget téve hívjuk fel mindazok figyelmét, akik Perger Adrienne, Andorka Gábor, Csábrák János vagy épp Nyitrai Menyhért osztályába jártak és 2014-ben végeztek, hogy a 2019. május 18-ai BÖSZ Napon az újratalálkozás örömének áldozva évfolyam-találkozót tartanak!

A Bonyhádi Öregdiák Szövetség januárban elfogadott alapszabály-módosításainak értelmében (melyekről részletesen a BÖSZ Hírlevél februári számában olvashatnak) az egyesület és az iskola mindazoknak szállást biztosít a kollégiumban, és mindazokat vendégül látja a BÖSZ Napon ebédre, akik megfizetik a Szövetség éves tagdíját, azaz kétezer forintot. Szeretettel várunk mindenkit a találkozóra!

 

Kossuth-díjat kapott Tamás Menyhért

 

3-7 Tamás MenyhértMárcius 15-én Áder János köztársasági elnök nyújtotta át a magyar kultúra műveléséért és ápolásáért járó legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat Tamás Menyhért öregdiákunknak. Tamás Menyhért éppen hatvan éve, 1959-ben érettségizett a bonyhádi gimnáziumban, id. Nikodémusz József osztályában. A kitüntetést „az erdélyi népköltészeti hagyományokat a bukovinai székely nyelvjárás ízességével ötvöző prózája, a XX. századi magyar történelem súlyos örökségét, a modernkori emberi tragédiákat hitelesen és érzékletesen bemutató életműve elismeréseként” kapta, melyhez ezúton is nagy tisztelettel gratulálunk.

Azokat az olvasóinkat, akik személyesen is gratulálnának a Kossuth-díjas író, költő, műfordító öregdiáktársunknak, örömmel értesítjük, hogy az idei BÖSZ Napon az 1959-ben végzett osztályok évfolyam-találkozót tartanak!

 

Betöltötte 99. életévét legéltesebb öregdiákunk

 

DSCF0165

1920. február 28-án született Szuprics Vendel, a Bonyhádi Öregdiák Szövetség legidősebb tagja. Születésnapja alkalmából kereste fel győri otthonában a gimnázium küldöttsége. A diákságot Biró Péter 12.e osztályos tanuló képviselte, aki ebben a tanévben a történelem OKTV második fordulójában a bonyhádi cserkészet történetét dolgozta fel. Pályamunkája elkészítéséhez számtalan értékes információt kapott Szuprics Vendeltől a gimnáziumban működött 179. számú II. Rákóczi Ferenc cserkészcsapat életéről. A hajdani és a jelenlegi diáknak most lehetősége nyílt a személyes találkozásra.

A tantestület képviseletében Péter felkészítő tanára, Kutnyánszkyné Bacskai Eszter és az ünnepelttel baráti kapcsolatot ápoló Nagy István vett részt a látogatáson. A BÖSZ nevében Erményi Enikő csatlakozott a csoporthoz.

Szuprics Vendel 1938-ban érettségizett a bonyhádi Ágostai-hitvallású Evangélikus Reálgimnáziumban, Hajas Béla igazgatósága alatt, Rózsa Sándor osztályában. Az idén századik életévét megkezdő öregdiákunkat egykori osztálya tablójának másolatával lepte meg a BÖSZ, amit ő nagy örömmel fogadott és helyezett el az általa nagy becsben tartott „Örökös diákká” fogadó díszoklevél mellett. Erményi Enikő átadta számára a 2019. május 18-ai BÖSZ Napra szóló meghívót is, jelezve, hogy mindannyiunk nagy örömére szolgálna, ha idén is megtisztelné jelenlétével a rendezvényt.

A születésnap alkalomból az Alma Mater Örökös diák magiszteri fokozatot adományozott egykori tanulójának.

Fotó: Nagy István

 

Tehetségek elismerése

 

A március 15-ei bonyhádi városi megemlékezésen a hagyományoknak megfelelően ismét öt diáknak adták át a Völgység Talentuma elismerést, közülük hárman a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjai, akiknek ezúton is gratulálunk!

Horváth Ákos bejutott az angol és kémia OKTV középdöntőjébe, megnyerte a Curie Kémia Emlékverseny területi fordulóját. Legszebb sikereit viszont biológia tárgyból érte el. Idén másodjára is bejutott az OKTV országos döntőjébe, ahol tavaly a 20. helyet szerezte meg. A nemzetközi EUSO verseny magyarországi selejtezőjét 5. helyen zárta, a Fodor Biológia versenyen 2. lett. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén a gimnázium csapatával először országos 8., majd idén első helyezett lett. A 12. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyen 2. helyezést ért el. Ezen kívül még számos országos biológia verseny döntője vár rá idén, ahová már kvalifikálta magát.(Versenyen való részvétele miatt nem tudta személyesen átvenni az elismerést.)

Amrein Roland az autóversenyzésben ért el kiemelkedő sikereket. 2014-ben Rallycross országos bajnokságon junior kategóriában 6., 2015-ben 8., 2017-ben Rallycross amatőr bajnokságon 1., 2018-ban Rallycross Racing stars országos bajnokságon 1. helyezett. 2019 tavaszán Rallycross-ról túraautóra vált, a Team Unicorse Alfa Romeo Giuliettáját fogja vezetni a Közép-Európai Zóna Kupában, de tervben van az idei évben az is, hogy egy futam erejéig az Európa Kupán is részt vesz.

 

 

 

 

 

IMG_4018Scheidler Réka hetedik éve klarinétozik és öt éve foglalkozik rúdugrással. Nemzetközi zsűri véleménye alapján is rendkívül muzikális, a megyei és regionális versenyeken elért szép eredmények mellett 2016-ban Budapesten, a XIII. Országos Zeneiskolai Klarinétversenyen I. korcsoportban döntőbe jutott, majd 2019-ben ugyanitt KÜLÖNDÍJAT kapott. Szerbiában a „FEMUS” Nemzetközi Fafúvós Fesztivál és Versenyen 2016-ban kategóriájában 2., 2019-ben kategóriában 3. helyezett. Másik szerelme a rúdugrás, bekerült a Magyar Atlétikai Szövetség által indított Országos Rúdugró Programba. 2017-ben újonc kategóriában országos bajnoki címet szerzett fedett pályán és szabadtéren egyaránt, és ebben az évben a Horvátországban rendezett öt nemzet válogatott viadalán 5 helyezést ért el. 2018-ban serdülő korosztályban fedett pályán országos 1., szabadtéren 3. helyezést ért el, egyéni csúcsa jelenleg 340cm.

 


 

 

„A hivatás választott engem”

- Interjú Nagy Dániel lelkész hallgatóval -

 

Nagy Dániel

2000-2005      Általános Iskola, Bedegkér
2006-2008      Római Katolikus Általános Iskola, Tab
2008-2013      Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád
2013-              Evangélikus Hittudományi Egyetem, Budapest

3-7 Nagy Dániel

- Egy korábbi interjúban arra a kérdésre, hogy miért választottad a teológiát, azt a választ adtad, hogy ez szóban és írásban egyaránt megfogalmazhatatlan. Éppen ezért én úgy kérdezem, hogy te választottad a lelkészi hivatást, vagy a hivatás választott téged?

- Sokszor és sok helyen feltették már nekem ezt a kérdést, és én mindig és mindenhol ugyanazt válaszolom: a hivatás választott engem!

- Ha már hivatás: mivel telnek a hétköznapjaid?

- Az időm nagy részét az egyetemen töltöm, hiszen van még néhány kontaktórám és zárószigorlatom. Az elmúlt év novemberéig az Emberi Erőforrások Minisztériuma Reformáció Emlékbizottságában dolgoztam, a sokak által ismerhető „Menő Reformáció” vándorkiállítás projektkoordinátoraként, majd a Petőfi Irodalmi Múzeumban is hasonló munkakörben foglalkoztattak. Ezek mellett a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség és az Evangélikus Hittudományi Egyetem sofőrje is vagyok.

- Hamarosan elvégzed az egyetemet. Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

- Annakidején, még végzős gimnazista koromban szívesen jelentkeztem volna a színművészetire, ugyanakkor a műszaki pálya is vonzott. Ez ma is így van, szívesen tanulnék még valami mást is, akár egy mérnöki karon. Azonban mindenképp szeretném végezni szolgálatomat gyülekezeti lelkészként.

- Ha visszagondolsz gimnáziumi éveidre, kik és miért jutnak eszedbe?

- Tormássi Éva, az egykori kollégiumi csoportvezetőm, aki a hétköznapokban anyám helyett volt anyám. Sokat jelentett számomra, hogy mindig ott volt, amikor útbaigazításra szorultam, szigorra vagy épp kedvességre volt szükségem. Segített reálisan gondolkodni, nyitott szemmel járni és még sok-sok minden másban. Tamás Erika osztályfőnökömként Évi nénivel kísérte végig a gimnáziumban eltöltött öt évemet, ahogyan Kecskés Éva kollégiumi nevelőm is, aki az általa vezetett önképző körben adta meg a lehetőséget arra, hogy igazán önmagam lehessek. Ficsor Tamás fergeteges történelemóráit éppúgy szívesen idézem fel, mint a vele folytatott üdítő délutáni beszélgetéseket.

- Köszönöm, hogy elfogadtad a BÖSZ Hírlevél felkérését, egyúttal kívánom, hogy sikeres legyél céljaid elérésében.

Filó Tamás

 

Végső búcsú Dr. Halász Bélától

 

drhalaszbela90

Szomorúan tudatjuk a hírt, hogy Dr. Halász Béla (1927-2019) öregdiákunk életének 92. évében, 2019. március 7-én elhunyt.

A hazai anatómia és neuroendokrinológia meghatározó személyisége távozott személyében.

„Nyolcszáz lelkes Tolna megyei faluban, Kalaznón születtem 1927. július 4-én. Édesapám a falu kántortanítója és egyben az iskola igazgatója volt. Édesanyám egy ugyancsak Tolna megyei falu, Miszla jegyzőjének a lánya volt. A IV. osztály elvégzése után, 1937-ben szüleim beírattak a bonyhádi evangélikus gimnáziumba” – vallott egy interjúban ifjú éveiről.

Halála kapcsán egykori tanítványa, Szél Ágoston írt nekrológot - http://semmelweis.hu/hirek/2019/03/08/elhunyt-dr-halasz-bela/ -, ez alapján készült emlékező írásunk.

Orvosi tanulmányait 1948-ban Pécsen kezdte meg, ahol már elsőéves korában Szentágothai János mellett kötelezte el magát és a kutatómunka felé orientálódott. Amikor 1954-ben megkapta diplomáját, mentora hatására az elméleti orvostudománytválasztotta, és az Anatómiai Intézetben kezdte meg oktató- és kutatómunkáját.

Az idegrendszer kutatásának egy igen izgalmas, és korábban kevéssé ismert területe felé fordult: a belső elválasztású mirigyek működését és azok idegrendszerrel való kapcsolatát kezdte el tanulmányozni. A 60-as években megalkotta a Halász-féle kést, mellyel az endokrin rendszer idegi kapcsolatainak tanulmányozásához hozott létre egy  tökéletes módszert. 1965-ben már ezen korszakos tudományos sikere révén folytathatta munkáját Ford-ösztöndíjasként.

Hazatérése után még évekig dolgozott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, de 1971-ben elfogadta Szentágothai János felkérését, és sikeresen megpályázta a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. számú Anatómiai Intézetének igazgatói tisztét, egyetemi tanári kinevezését már itt kapta meg. 1979-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 6 évvel később rendes tagja. 1985-ben átvehette az Orvosi Tudományok Osztálya elnöki tisztségét. Két cikluson keresztül (1990-96) az MTA alelnöke. Emellett több éven át az Akadémiai Kutatóhelyek Hálózati Tanácsa, az Arany János Közalapítvány, illetve a Bolyai János Alapítvány kuratóriumának elnöke volt. 1988-ban az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia, illetve a londoni Európai Akadémia, 1997-ben a Belga Királyi Orvosi Akadémia is felvette tagjai sorába. 1975–80-ban a Nemzetközi Endokrinológiai Társaság alelnöke, 1987–93-ban az Európai Endokrin Társaságok Szövetsége végrehajtó bizottságának alelnöke, 1982-90 között a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság elnöke volt. 1992–2000-ben a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagjaként is tevékenykedett.

Megszámlálhatatlan elismerése között szerepel a Széchenyi-díj (1990), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2003), az Akadémiai Aranyérem (2004), a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2017), a Bolyai Nagydíj (2017). 2013-ban pedig Gyalog István-érdemérmet kapott a BÖSZ-től.

 

Útravaló

Istennek vagy embernek?

 

Ragaszkodjatok szívből az ÚRhoz, egyedül neki szolgáljatok! 1Sám 7,3

Az emberiség történelmében gyakran adódik a kérdés: hogyan legyek tagja egy társadalomnak? Mindenben azt kövessem, amit előír, meghatároz számomra? Vagy éppen folyamatosan szabotáljam, ellenkezzek mindazzal, amit a rendről, igazságról képvisel az az adott kor? Visszatekintve a történelemben látjuk, hogy nem lehet folyamatos ellenkezésben, rendzavarásban élni, hiszen igénye van egy-egy közösségnek a nyugodt életre. De vannak olyan helyzetek, amikor igenis fel kell venni a kesztyűt, és ki kell fejezni azt, hogy az az adott társadalmi rend, kormányzat, vezetők átléptek egy küszöböt. Ilyen volt egykor az a március 15-e is, ami aztán egy gyönyörű, mégis tragikus történetet indított el. De mi mutatja meg azt, hogy mikor kell elfogadnom, engedelmeskednem egy adott rendnek, vagy éppen fellázadnom ellene? Hát az Istennel való közösség. Mert Istennek kell inkább engedelmeskednem, mintsem embereknek. Adja Isten, hogy mindig legyen bölcsességünk arra, hogy meglássuk, mikor mire van szükség saját környezetünkben. Mindenesetre ragaszkodjunk mindig az Úrhoz

Aradi András esperes

 

Kiadó:BÖSZ,Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szerkesztő:Kirchné Máté Réka – tel.: 06-30/986-1967, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Érettségi találkozó szervezése esetén segít:Tormássi Éva – tel.: 06-20/824-6979, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

BÖSZ-tagdíj, ill. pártolói tagdíj befizethető a 11746036-20007872 számlaszámra. Az összeg degységesen minimum 1.000 Ft. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni a befizetett évet, a befizető (leánykori) nevét, ill. az öregdiákok az érettségi évét is írják be.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Keresés

Friss hírek