Hírlevél - 2018 február

Hírlevél / 2. évfolyam 6. szám / 2018. február

 

Aktuális lapunk tartalmából:

 

  • Miért érdemes eljönni a BÖSZ Napra?
  • Beszélgetés friss diplomás öregdiákjainkkal – Zsúnyi Erika, Ferencz Gitta
  • „Írországból jöttem…” – Énekes Tamás
  • Útravaló - Aradi András esperestől
  • Tél a gimnáziumban

 


Miért érdemes eljönni a BÖSZ Napra?

 

Az idei évben május 26-án rendezzük meg a BÖSZ Napot. Ezúton szeretnénk felhívni az idén jubiláló osztályközösségek figyelmét, hogy lehetőleg ezen a napon tartsák érettségi találkozójukat, és kapcsolódjanak be éves rendezvényünkbe. Nézzük, miért is lesz érdemes május 26-án ellátogatni a bonyhádi Petőfi Sándor gimnáziumba:

Több korosztály képviselői is érkeznek, így sok egykori iskolatárssal lehet találkozni. Az intézmény egykori és jelenlegi pedagógusai is szép számban lesznek jelen. Lehetőség van ebédjegyet váltani, és az évek során megújult ebédlőben elfogyasztani egy közös étkezést. Sőt, akár a kollégiumban is lehet aludni, kedvezményes szállásjeggyel.

Az előre bejelentkezett osztályok tablóját bekészítjük egy kijelölt osztályterembe, ahol közösen nosztalgiázhatnak. Megtekinthetik az elmúlt évek változásait épületen belül és kívül, valamint a sportlétesítményekben. A jelenlévők részesei lesznek a régi tornacsarnok jubileumi ünnepségének, melynek keretében Boros Dezsőről nevezzük el a termet, és emléktáblát is avatunk.

Az osztályközösségek előzetes jelentkezését és kérdéseiket Tormássi Éva tanárnő, BÖSZ-küldött várja a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, avagy a 06-20/824-6979-es telefonszámon.

Találkozzunk május 26-án! Legyen ez a nap az öregdiákoké, a közös emlékezésé és ünnepé. Éljük át újra gimnazistalétünk szép napjait, fiatalodjunk egymás társaságában!

 

 

 

Beszélgetés friss diplomás öregdiákjainkkal

/folytatás/

 

Előző havi számunkban már olvashattak két beszélgetést frissen lediplomázott öregdiákunkkal. Folytatva a sort, ezúttal is két fiatal felnőttet kérdeztünk pályájáról, terveiről és természetesen gimnáziumi emlékeiről.

 

Zsúnyi Erika

Általános Iskola

2002-2008 Széchényi Sándor Általános Iskola és Óvoda, Nagydorog

Középiskola

2008-2014 Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád

Egyetem

2014-2018 Szegedi Tudományegyetem, Szeged

Elvégzett szak

élelmiszermérnök BSc.

Erikával osztálytársak voltunk gimnáziumban, így nem volt számomra ismeretlen sem ő, sem pedig az, hogy a reáltárgyak mindig is közelebb álltak hozzá. Ugyanakkor érdekelt, hogy miért nem orvos vagy matematikus lett belőle...

A gimnáziumi éveim alatt sok minden szerettem volna lenni, felsorolni is nehéz lenne. Minden érdekelt, úgy az orvosi, mint a meteorológusi pálya. Már általános iskolában is sok természettudományos versenyen vettem részt, amelyeken sikerélményeim voltak, így ez motivált arra, hogy a bonyhádi gimnáziumban mélyíthessem el tudásomat matematika szakon. Az élelmiszermérnöki szakma magába foglalja mindazon tárgyakat, amelyek közel állnak hozzám, a biológiát, fizikát, kémiát és matematikát egyaránt. Már első olvasatra bele tudtam magam képzelni a technológia világába.

Volt olyan tanáregyéniség, aki motivált?

A Bonyhádon töltött hat év alatt sok nagyszerű tanárom volt, közülük most Gruber László tanár urat emelném ki. Bár nem a földrajz irányába tanultam tovább, az ő órái számomra mindig élvezetesek voltak, nagy hatással volt rám, ő ajánlotta Szegedet is.

Miért ajánlanád az élelmiszermérnöki szakmát?

Mindenkinek fontos a táplálkozás. A mai, egyre inkább felgyorsuló világban a vállalatok újabb és újabb termékeket fejlesztenek ki, így egyre több élelmiszermérnökre van szükség, ugyanakkor a fogyasztók is szeretnék tudni, hogy a különféle termékekkel mit visznek be a szervezetükbe.  A szegedi képzés különösen jó, mivel gyakorlatorientált, szemléletesen ismerhetőek meg a technológiai folyamatok, az élelmiszerek összetétele és a vizsgálatok is.

Milyen terveid vannak? Tanulmányaid befejezése után hol fogsz elhelyezkedni?

 2018 februárjától mesterképzésben folytatom tanulmányaimat Szegeden, mint élelmiszertechnológus. Szeged, mint egyetemváros, különösen a szívemhez nőtt. Rengeteg a lehetőség az ismereteim elmélyítésére és természetesen a szórakozásra is. Ugyanakkor a képzés elvégzését követően otthon, Tolna megyében szeretnék elhelyezkedni a szakmámban. 

Sok sikert kívánok a tanulmányaidhoz, bízom benne, hogy sikerül teljesítened terveidet! Köszönöm, hogy a BÖSZ Hírlevél rendelkezésére álltál!

 

Ferencz Gitta

Általános Iskola

2000-2008 Széchenyi István Általános Iskola, Bonyhád

Középiskola

2008-2012 Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád

Egyetem

2013-2017 Pécsi Tudományegyetem, Pécs

Elvégzett szak

gyógytornász

 

A BÖSZ Hírlevél 2018. januári számában már megismerhettek egy frissen végzett gyógytornászt, ezúttal is az érdekelt, mi indította el a pályáján.

Mindenképp olyan szakmát szerettem volna választani, ami valamilyen formában az emberek segítését szolgálja. Gyógytornászként ezt a célt érhetem majd el. Gimnazistaként szerettem a biológiát és sokaktól úgy értesültem, nagy szükség van jól képzett gyógytornászokra, így az egészségügyi pálya megfelelőnek bizonyult számomra.

Miért ajánlanád másoknak?

Ha valaki segíteni szeretne az embereken, szeretné jobban megismerni a különféle mozgásszervi betegségeket és azok hátterét, akkor ez a szakma erre kiváló lehetőség. Felvételizőként ha valakinek nincs elegendő pontja ahhoz, hogy orvosi egyetemre vagy pszichológia szakra bekerüljön, akkor ide valamivel könnyebb a bejutás, de tanulni azért itt is kell! A fizetés is elég jónak számít az egészségügyi szakmák között, illetve magánvállalkozásként is jó kereseti lehetőség.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Úgy döntöttem, hogy mesterszakra nem jelentkeznék, inkább minél több tapasztalatot szereznék gyógytornászként. Már beadtam a jelentkezésemet a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházba, onnan várom a választ. Természetesen a családalapítás is a terveim között szerepel.

Kívánom, hogy elérd kitűzött céljaidat és köszönöm, hogy elfogadtad a BÖSZ Hírlevél felkérését. Engedd meg, hogy ezúton gratuláljak eljegyzésedhez!

Filó Tamás

 

„Írországból jöttem...” - Énekes Tamás

 

A népszerű gyermekjáték, az „Amerikából jöttem, mesterségem címere...” adta az ötletet ehhez az újonnan induló rovatunkhoz, melyben olyan fiatal felnőtt öregdiákokat igyekszünk bemutatni, akik hosszabb-rövidebb ideig külföldön folytatták tanulmányaikat, vagy keresték boldogulásukat.

A rovatindító beszélgetést Énekes Tamással folytattam, aki fél évet töltött Írországban.

Énekes Tamás

 

Általános iskola

2001-2007 Babits Mihály Általános Iskola, Szekszárd

Gimnázium

2007-2013 Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád

Egyetem

2013-2016 Budapesti Corvinus Egyetem

Tanult szak

alkalmazott közgazdaságtan – alapképzés

Egyetem

2016-2018 Budapesti Corvinus Egyetem

Tanult szak

pénzügy – mesterképzés

Legrangosabb eredmények, díjak

Országos Esettanulmány Verseny – Corvinus forduló – 1. hely

P&G CEO Challenge – Regionális döntő (Varsó)

 

 

TDK – Marketingstratégia szekció – 3. hely

 

Milyen céllal és mennyi időt töltöttél Írországban?

Mesterszakos tanulmányaim elején jelentkeztem a CEMS – Masters in International Management programra, ami a Financial Times rangsora alapján a 4. legrangosabb management-képzés a világon. A programra Magyarországról csak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi karára járó, mesterszakos hallgatók jelentkezhetnek. Évente körülbelül 30-40 főt vesznek fel. Ennek a programnak a keretében kell fél évet egy külföldi egyetemen tanulni, majd az utána következő félévben a program által kínált tantárgyakat tanulni itthon a Corvinuson. Így kerültem én is Írországba, Dublinba, ahol négy hónapon keresztül a Michael Smurfit Graduate Business School iskolapadját koptattam 2017 szeptemberétől karácsonyig.

- Mi az, amiért jó szívvel ajánlanád a programot, illetve az országot?

A program keretében a világ minden tájáról érkező diákokkal tanulhattam együtt, megismerhettem brazil, francia, német, indiai és kínai diákokat is. Megtapasztalhattam, hogy mennyire különböző szögből állunk neki ugyanannak a problémának. Ez a nemzetközi környezet nagyon sok dologban fejlesztette a látásmódomat és a különböző kultúrákhoz való hozzáállásomat. Magyar szemmel nézve Dublin egy eszméletlenül drága város, az ottani pub-ok hangulata utánozhatatlan, de az embernek csak nem esik jól 5-6 eurót [1500-1900 Ft] fizetni minden egyes korsó sörért. Az írek egyébként nagyon befogadó és barátságos emberek, egyáltalán nem meglepő, ha a buszmegállóban vagy a kocsmában elkezdenek beszélgetni veled és az akcentusodat hallva kíváncsian kérdezik, honnan jöttél...

 

Mi volt a legkellemesebb élményed, amit meg is osztanál a BÖSZ Hírlevél olvasóival?

Az egyik legkellemesebb kinti élményem az International Dinner (Nemzetközi Vacsora) nevű program volt, ahova minden nemzet diákjai főztek valamit. Összegyűltünk az egyetem kollégiumában és mindenki megkóstolhatta a többiek ételét. Itt ettem olaszok által készített paradicsomos tésztát, rántott banánt, néhány különleges indiai ételt és még rengeteg mást. Én erre az estére csikós tokányt vittem, hogy reprezentáljam a magyarok két legtöbbet használt főzési alapanyagát, a tejfölt és a pirospaprikát is. Szakmai oldalról pedig a legkellemesebb élményem: szerveztek nekünk irodalátogatásokat is, így eljutottam a Facebook és a Google európai központjába is. Nagy élmény volt ott lenni ezekben az óriás irodaházakban,ahol beszélgethettünk az ott dolgozókkal.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Mindenképpen egy nagy nemzetközi cégnél szeretnék elhelyezkedni a jövőben, valószínűleg pénzügyi vagy menedzseri pozícióban. Ez a külföldi élmény viszont rávilágított arra, hogy milyen nehéz itthon hagyni a családot és a barátokat, így egyelőre Magyarországon látom a jövőmet. Mindenkinek, akinek lehetősége van rá, azt kívánom, hogy próbáljon ki egy külföldi félévet, lehetőleg ismerjen meg minél több nemzetiséget. Akkor majd el tudja ténylegesen dönteni, hogy külföldön vagy itthon szeretne élni és dolgozni a jövőben.

Köszönöm szépen, hogy rendelkezésemre álltál!

Filó Tamás

 

Útravaló

 

Kísértésben - Krisztussal

Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerombolja. 1Jn 3,8b

Sokszor éljük át emberként, hogy megkísértetünk. Talán azt gondolhatnánk: miért engedi Isten, hogy kísértés legyen jelen az életünkben? Miért nem akadályozza meg? Miért nem irányít bennünket hatalmával a jóra?

Ehhez tudnunk kell, hogy Isten szabadnak teremtett minket, embereket, nem bábnak. Nem erővel akar rángatni, kényszeríteni minket a jóra, hanem azt akarja, hogy szabad elhatározásunkból álljunk ellene a kísértéseknek, tegyük a jót. Azt is tudja azonban, hogy a kísértő legyőzhet bennünket, csapdájába eshetünk könnyen. Ő csak szívünkbe súgja gonoszságait, hazugságait (pl.: olyanok lesztek, mint Isten), és aztán magunkra hagy a kísértésével.

De van szabadulásunk ebből a kilátástalannak tűnő helyzetből. Krisztus azért lett emberré, azért jelent meg, hogy legyőzze a Sátánt – János szavaival: lerombolja az ördög munkáit. Ha Jézus megváltásába kapaszkodunk, ha Isten szabadításához ragaszkodunk, akkor kapunk erőt arra, hogy ne a kísértőnek, hanem Isten szeretetének engedelmeskedjünk. Ez a hit kísérjen minket a böjti időszakban is. Ámen.

Aradi András esperes

 

Tél a gimnáziumban

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiadó:BÖSZ,Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szerkesztő:Kirchné Máté Réka – tel.: 06-30/986-1967, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Érettségi találkozó szervezése esetén segít:Tormássi Éva – tel.: 06-20/824-6979, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
BÖSZ-tagdíjbefizethető a 11746036-20007872 számlaszámra. Az összeg dolgozó embereknek minimum 1.000, nyugdíjasoknak és tanulóknak minimum 500 Ft.

 
 

Keresés

Friss hírek